onsdag den 17. juli 2013

Skærbæk Havn, både en fiskeri - og lystbådehavn.


Lidt uden for Fredericia, midt imellem Kolding og Middelfart, ligger Skærbæk. Den er en gammel by med stolte fiskeritraditioner. Manden har haft en onkel, som var fisker i Skærbæk, og har fortæller med glæde i stemmen om dengang, han som barn var med kutteren ude på vandet og nærmest skovlede rødspætter så store som lokumsbrætter indenbords. Siden dengang i 60´erne er det gået støt nedad med fuldtidsfiskerne.
Der er en debat i gang, om Skærbæk stadig skal have status som fiskerihavn eller den skal overgå til kun at være en lystbådehavn, med de ændrede retningslinjer og regler, der følger med det.
Jeg var på en cykeltur til Skærbæk i dag og så tydelige tegn på, at der stadig er gang i fiskeriet, og jeg synes, det vil være bekymrende hvis de fuldtids og - fritidsfiskere der er,  ikke får den respekt og opbakning de fortjener, så der stadig kan være liv på havnen, når lystbådene trækkes på land.



Jeg talte med en fisker, som fortalte, der stadig er fisk at fange. For tiden var det fladfisk. Han kunne også berette om mange marsvin i Lillebælt. De går sommetider i bundgarnet, hvilket de ikke dør af, da de stadig kan stadig komme op og få luft. Århus Universitet vil gerne have, fiskerne ringer, når de får et marsvin i garnet. En gang var der gået en i, der blev ringet og et par timer efter stillede der otte mænd, hvoraf nogle godt nok var elever og assistenter, men alligevel. De blev sejlet ud til garnet, marsvinet kom op på en pontonflåde, hvor den fik sat en sender på og fik taget diverse prøver. Klokken seks om aftenen var man i land igen. Fiskerne får penge for deres ulejlighed, så det er et frugtbart samarbejde i forhold til at undersøge og kortlægge bestanden af marsvin i Lillebælt og de tilstødende fjorde og vige. Fiskeren fortalte, at marsvinene sommetider følger skibet og når der trækkes garnet op, så er de klar til at æde det, der ryger ved siden af.



Ved havnen ligger fiskehandleren, én af de to, der er tilbage på Fredericiaegnen.

 

Han synes bestemt også Skærbæk skal bevare sin status som fiskerihavn, for som han sagde, det er den største fiskerihavn fra Grænsen til Grenå.


Der var meget stemningsfyldt på havnen og for en landkrabbe som mig, så det altså  ud som om der nemt er plads til både fiskerne og lystsejlerne. Har du lyst til at besøge Skærbæk, som også er kendt for Skærbækværket, så ligger havnen på Skærbæk Havnevej, Skærbæk, 7000 Fredericia. Måske, et besøg på lørdag den. 20. juli 2013, kunne friste, når Visens Skib lægger til kaj i Skærbæk, hvis du ellers er til visesang og havneliv.



Efter turen på havnen hoppede jeg på cyklen igen og kørte til Børup Sande og Hagenør, som er en del af Skærbæk. Her gik jeg en lang tur langs stranden, men mere om det en anden dag.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar