lørdag den 25. marts 2017

Sovehjerte.

Jeg har sovet i mange senge
hotelsenge
dobbeltsenge 
klapsenge
drømmesenge
himmelsenge 

Jeg har sovet i nattog og flyvemaskiner
i busser og skibskahytter
i køjesenge og hængekøjer
i badekar og telte
på gulvmadrasser 
på havebænke
på dørmåtten foran en uåbnet dør
i en sovesal sammen med mange andre
på mindst en strand under stjerner

Har dog aldrig sovet i timen 
kun to gange i biografen
og en enkelt gang i en myretue
den korteste lur i mit liv

Sov en gang i en høstak
det er nu mange år siden
under den tyske besættelse
dengang var det almindeligt med høstakke

De eksisterer næppe mere
i modsætning til f.eks. mig
jeg har det der så træffende
Et godt sovehjerte.

Sådan skriver Benny Andersen i sit digt " Sovehjerte" i digtsamling " Sjælen marineret". Jeg faldt over digtet i min søgen efter en forklaring på hvorfor det hedder et godt sovehjerte.

I den danske ordbog er et godt sovehjerte defineret som værende i stand til at falde i søvn hvor som helst og at kunne falde nemt i søvn.

Men hvorfor et godt sovehjerte?
Hvorfor ikke en god sovehjerne?
Når jeg i perioder med travlhed ikke kan falde i søvn, er det ikke fordi mit hjerte ikke kan falde til ro. Så er det fordi min hjerne ikke kan lade være med at tænke tanker, helt af sig selv. Min hjerne vil ikke sove!

I min søgen efter en forklaring har jeg spurgt venner og kollegaer. En af mine ( mandlige) venner sagde, det er fordi det at sove er noget rart og dejligt og hjertet er noget rart. Hmm, en fin forklaring


Men jeg vil hellere have en god sovehjerne,
Og kunne sove.
Og lade hjerne og hjerte op.


3 kommentarer:

 1. Hvordan går det med dit sovehjerte, er det kommet i bedre "soveform"? Eller spøger din fortravlede hjerne stadig, Karin? Mon ikke påskeferie er hvad du trænger til? Jeg glæder mig i hvert fald selv til sammenhængende fridage, så jeg kan nå opleve dagene som fridag :-) Pas godt på dig selv, og ha' en dejlig weekend! Kh. Bella

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, kære Bella. Det er første weekend i lang tid med lørdag/søndag uden planer. Lørdagen er blevet brugt til forårsnusseri i haven. Afslappende på den aktive måde. Lige som jeg kan lide det, så i nat tror jeg mit sovehjerte er i god form og holder lige til kl 8.00. Og jo forude venter en påskeferie med dejlige oplevelser af meget forskellig art. Ønsker også dig en dejlig weekend.

   Slet
  2. Kære Karin! Jeg håber, at din weekend har været lige nøjagtig så skøn, som du ønskede dig, og ikke mindst, at du også har sovet godt. Og tak, jeg har også haft en dejlig weekend, måske ikke så kreativ som jeg havde håbet på, men i godt selskab, og det er også enormt givende :-)

   Slet