tirsdag den 16. september 2014

Slåen-æble marmelade imens vi venter på slåenlikør.


For et stykke tid var jeg ved Trelde for at gå en tur. Jeg opdagede slåenbuske, der bugnede af slåen. Nu skal slåen normalt have frost for at være til at spise, men det vidste jeg, kunne klares med en tur i fryseren, så et par dage efter lokkede jeg mand og søn med på en gåtur og vi fik plukket et kilo slåen, som røg i fryseren. Sidste weekend fik jeg så tid til at eksperimentere med bærerne. Slåen er en stenfrugt. Du kan læse mere om slåen her

Jeg har taget udgangspunkt i forskellige opskrifter  blandt Claus Meyers og endte med denne her.
Du skal bruge:
500 g coxorange
250 g slåen
375 g sukker
1/2 stang vanille
saft og skal fra 1/2 citron
et lille stykke kanelbark

Først koges en sirup af sukker og citronsaft. Dernæst puttes slåenbærrene, kanel og vaniljen ned i lagen. Kog det kort op og lad det derefter trække et kvarters tid i lagen.  Tag slåenbærrerne op i en sigte for at få de små sten sorteret fra.  Tilsæt de skrællede æbler, skåret i små stykker. Kog 5 min under jævnlig omrøring og  tilsæt så slåenbærrene igen. Lad det koge sammen i et stykke tid til æblerne er møre. Jeg bryder mig ikke om " klumper" i marmeladen, så jeg koger dem helt ud. Tag vaniljestangen op og skrab eventuelle korn tilbage i gryden. Mos massen lidt og put det i skoldede glas og sæt låg på.


Det smager overraskende godt på en ostemad. Slåen tilfører æblerne en friskhed, men er samtidig mere sødmefulde end jeg lige forventede.Jeg kunne ikke stå for fristelsen for at sætte en slåenlikør over at trække. Dog bruger jeg vodka i stedet da jeg ikke bryder mig om snapsesmagen.
Her er blandingsforholdet samme mængde sukker som bær og så vodka over så det dækker. Den står nu og trækker indtil jul.
Ventetiden er sødmefuld.


3 kommentarer:

 1. Bruger Øresundsakvavit til min slåensnaps. Det er endnu bedre end vodka

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for din kommentar. Det må jeg prøve ved lejlighed.

   Slet
 2. Bruger Øresundsakvavit til min slåensnaps. Det er endnu bedre end vodka

  SvarSlet