fredag den 2. september 2016

Nimis, et Lars Vilks kunstværk.

Da jeg var i Sverige i nationalparken Kullaberg, besøgte jeg Nimis, et yderst seværdigt, men også mærkværdigt kunstværk af Lars Vilks.


Han begydte opførelsen af Nimis i juli 1980 og det blev bare større og større, selv om den svenske stat flere gange har ført retssag imod Lars Vilks for at få ham til at fjerne det. Man må ikke bare bygge sådan et kunstværk i en fredet nationalpark. Nimis betyder på latin " for meget".
Den er bygget af drivtømmer og brædder, som er sømmet fast til de mest fantastiske konstruktioner, man rent faktisk kan gå inden i og op i.  Det siges af være bygget af 160.000 stykker træ, eller 75 tons. Helt vanvittigt at tænke på. Mest af alt fremstår værket som en kaotisk labyrint at brædder.  Vi oplevede dog system i galskaben og blev ret fascineret af værket.

Vejen til Nimis er ret ufremkommelig. Vi vandrede igennem skoven, ned af  ret så stejle skrænter, klipper, hen over rødder og masser af sten. På vejen dertil gøres man opmærksom på at du nu er i Ladonia, et særligt land, som man rent faktisk kan blive indbygger i.





Efter den strabaserende nedgang nåede vi indgangen til kunstværket. En smal gang, som du fortsætter klatringen indeni, for til sidst at nå ned på stranden, Der har Lars Vilks bygget flere tårne, vi var opppe i.







100 meter væk fra Nimis har Lars Vilks bygget Arx, en 150 tons tong skulptur af beton og sten. Den påbegyndte han i 1991.


Selv om turen ned til Nimis virkelig var udfordrende og besværlig, var det en fantastisk oplevelse, som jeg ikke ville have været foruden. Det er så absolut et besøg værd, særligt for fotografer.  Thomas Holm har  bla brugt Nimis som lokation til nogle rigtig flotte nudebilleder, som er med i hans nye bog.

2 kommentarer:

  1. Tak, Karin, for introduktionen til Kullaberg, Nimis og Lars Vilks. Alt sammen nyt for mig. Fascinerende konstruktioner som forstærkes i udtrykket af den ufremkommelighed som man kan fornemme.

    SvarSlet
    Svar
    1. Velbekomme, Bella. Det er lige præcis sådan det føles. At oplevelsen forstærkes af ufremkommeligheden og hele det tankesæt, der ligger bag. Jeg skal tilbage på et tidspunkt.

      Slet