onsdag den 18. juni 2014

Grow Your City i Fredericia.


For nogle år siden lukkede to store virksomheder på havnen  i Fredericia og efterlod store arealer tomme. Eller rettere. Kemira lukkede og værftet flyttede. Der blev etableret et partnerskab imellem kommunen og RealDania By. Det partnerskab hedder FredericiaC. De er projektansvarlige for de langsigtede planer for hele havneområdet, som bla indeholder et større byfornyelse og kanalprojekt.
Indtil disse planer effektueres, er der en masse midlertidige aktiviteter, bla. Grow Your City.
Grow Your City ligger på en 700 kvadratmeter stor grund, som tidligere var en del af værftet. Det blev indviet i maj 2012. Ideen er urban farming, hvor man for 25 kr om året får sin egen plantekasse, som man kan plante til og dekorere som man vil. I 2013 blev der endvidere etableret et drivhus, hvor en plantekasse koster 50 kr om året. Urban farming, altså dyrkning i byen. er et begreb, der ikke er så gammelt og som bla. Signe Wenneberg har skrevet og talt meget om herhjemme.  I Grow Your City kombineres ideen med social aktiviteter på tværs af alder, skel og religion, ligesom ideen om et bæredygtigt miljø, er en del af det oprindelige idégrundlag. De sociale aktiviteter inddrager byens øvrige borger og børnehaver og hver tirsdag er der fællesspisning. Så tilberedes maden på bålet og der hygges i stor stil.
Jeg besøgte stedet igår mandag den 16. juni og blev ret inspireret. Sikke et fællesskab, iderigdom og bæredygtigt miljø. Fantasien og skaberglæden blomstrer. Et område er udlagt til sansehave, hvor en børnehave bidrager med ideer og dekorationer. Jeg talte med nogle stykker som har have dernede. Det var så hyggeligt. De fortalte at idag tirsdag, var der etnisk dag. Så blev der tændt op i bålgrillen og smages på forskellig mad fra fremmede himmelstrøg.
På pladsen findes også et hønsehus og en skurvogn, hvor der er kaffemaskine og køleskab.
Urban farming er da en genial måde at udnytte og forskønne et tomt havneareal. Nyd billeder og fornem stemningen.Du kan læse mere om Grow Your City lige her.

2 kommentarer:

 1. FANTASTISK idé!!! helt ærligt...det var da en rigtig god idé - og meget, meget smukkere end en tom plads.....Og sikke alt det der kan komme ud af det på kryds og tværs af ideer og fællesskab :-) Skønne billeder. Vil bare lige sige TAK for ideen til en sand lækkerbisken; menuen sidste fredag var grilstegt kylling proppet med citron og hyldeblomst. Hertil nye kartofler OG rabarber med bacon. For søren hvor var det bare lækkert!!!!! Heldt vildt lækkert....Sad og tænkte; hvorfor har man ikke lavet det før :-) :-) Har lavet lidt forskelligt som jeg vil blogge om; må jeg låne dit billede - og fortælle naturligvis at jeg så det på din blog??

  Ha en skøn weekend Karin. Kh AM

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne-Mette. Tusind tak for din søde kommentar. Og ja, selvfølgelig må du bruge mit billede. Kunne være hyggeligt om vi på en eller anden måde kunne samles igen.
   Jeg ønsker også dig en dejlig weekend.

   Slet