tirsdag den 2. februar 2016

Gidslet i Amman.


Gidslet i Amman er første bog i en serie om Majken Tarp. Den er skrevet af Mogens Plum. Han har været ansat i Udenrigsministeriet i mange år og rejst i Mellemøsten, så grundlaget for at skrive denne bog er i orden. 

Majken er efterretningsagent hos FE, forsvarets efterretningstjeneste. Efter at være kommet hjem fra en tilsyneladende traumatisk oplevelse i Irak, sidder hun nu på kontoret og analyserer efterretninger og vurderer trusselsniveauer. Hun sendes til Amman for i samarbejde med det ammenske tjeneste at undersøge rigtigheden i nogle tegn på et snarligt terrorangreb på Danmark som hævn for Muhammedtegningerne. Med sig til Amman, har hun Kåre, en journalist, der som et led i et åbenhedsprincip. har fået til opgave at skrive en artikel om FE. Snart hvirvles de ind i kidnapning af en anden dansk journalist.

Det politiske og efterretningsmæssige spil er forplumret og uigennemskueligt. Helt som forventeligt, havde jeg nær sagt, for den slags fremstilles altid som et stort hemmelighedskræmmeri, hvor ingen stoler på nogen og alle lader som om de stoler på alle. Sagen trækker spor tilbage til Majkens gamle fjender i Irak og gamle allierede er ikke længere så allierede. Hjemme i Danmark hører vi også om det politiske spil, tjenesterne, politikerne og embedsmændende imellem. Bogen skifter synsvinkel undervejs. Den mest troværdige og fængende er Majken imens andre virker som om de " bare" skal introduceres til senere brug. 

Bogens plot er spændende og holder fint. Jeg er ikke istand til at vurdere fakta, men de virker troværdige og der var en del ny viden for mig. Dog er det svært at holde styr på alle forkortelserne for de forskellige tjenester og grupperinger. Bogen er ikke en pageturner, men holder fint interessen lige til sidste side, hvor vi forlader Majken, sårbar, udsat og truet af sine gamle fjender, selv om hun trods alt har fået sig en ny ven.


Jeg har frivilligt anmeldt bogen for Plus bog, hvorfra billedet er hentet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar