torsdag den 3. december 2015

3. december. Kranse og dekorationer til døren.


Jeg har næsten altid en krans hængende på fordøren, så her idag får I en idé til en dørkrans som sagtens kan hænge  udenfor i hele december.
Hvis du er fast læser af bloggen, vil du vide, jeg godt kan lide at genbruge og ikke mindst bruge tingene til noget andet end de oprindeligt var tiltænkt. Metalhjertet, som kransen af mariebær er bundet på, har oprindelig været en del af et rosen-espalier. Da den var blevet ret rusten og ikke rigtig kunne holde sammen mere, fik jeg manden til at skære alle de brugbare hjerter fri, inden resten blev til jernskrot. Det her et det sidste af hjerterne. Flere har jeg foræret væk, andre er kommet på kirkegården.
Når man binder med bær, er tricket af lave være med at binde for stramt, således at man får det luftige og lidt vilde udtryk. Man skal ligesom lirke tråden indimellem bærerne for at komme ind til grenen og binde fast. Jeg starter i hjertets midte og binder opefter og nedad. Når man når til spidsen snurres tråden fast, klippes over og du starter igen i hjertets midte. På den måde følges hjertes form.
Tilsidst bandt jeg en sløjfe på og så var den klar til at komme op at hænge.
Kan du ikke finde mariebær, kan andre bær sagtens bruges. Der er stadig noget at finde derude.
Indenfor har jeg denne krans hængende.


Kransen er bundet af frøstande fra skovranken, som er en vild klematisart.  Jeg har den flere steder i haven. Den breder sig uhæmmet, så jeg klipper den barskt ned en gang imellem, men nyder ellers den velvillighed, de fine blomster om sommeren og frøstandene her om efteråret. 
Kransen er et eksperiment, for jeg var usikker på om den ville blive til det rene drysseri idet frøstandene bliver helt bomuldsagtige. 
Den holder dog fint. Tricket er at spraye den med lak for at forsegle den. Min fik et drys glimmer inden lakken tørrede. 
Ligeom med hjertet af mariebær, skal du også her ligesom lirke tråden ind imellem frøstandene for ikke at mase dem flade. Jeg har blot bundet på en ring af ståltråd, som jeg køber i bundter i byggemarkedet. Den tog ikke lang tid at binde. Jeg klippede frøstandene af med lidt stilk og samlede dem i små buketter som jeg bandt på. Jeg er overrasket over hvor godt det dækker og over hvor fint det blev.  Kransen er mest velegnet til at hænge indendørs. Der er stadig frøstande i haven, så jeg tror jeg skal ud at plukke lidt flere. Tænker nogle små kugletræer af skovranke, kunne være rigtig fine. Der ville jeg nok stikke frøstandene ind i en tøroasiskugle. Ja, det skal da prøves. Jeg håber, du har mod på lidt kransebinderi. Det er bare med at kaste sig ud i det. Med naturens materialer går man sjældent helt galt i byen. 

2 kommentarer:

  1. Hvor er kransene flotte -- jeg er specielt vild med den røde :-). Tak for gode fif :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak skal du have, Bella. Du må ud at finde nogle bær. :-)

      Slet