torsdag den 5. november 2015

Origami i ramme.


Sådan lige her på falderebet til at årets julefarver rykker ind i stuen, har jeg fået foldet et billede. Det er ikke den store origamikunst, men så alligevel.
Origami stammer fra Japan og betyder foldning i papir. Der findes et utal af figurer, man kan folde og nettet bugner af forslag og vejledninger. Jeg har valgt en meget simpel figur og foldet en masse flip flappere. Det var ihvertfald det vi kaldte dem i min barndom. En flip flap brugte vi til at tegne med farver udenpå, tal indeni og så skrev vi nogle spørgsmål eller udsagn inderst inde. Fx du er sød, eller vil du være kæreste med mig. Den anden skulle så vælge en farve, som vi stavede og så efterføglende vælge tre eller fire tal. Bag det sidste valgte tal, stod så et udsagn.
Flip flappere er enkle at folde og giver en organisk stringent form, som alligvel ser stram ud.  Du finder en vejledning til foldning af flip flappere lige her.


Der gik 84 styk til billedet med fordelingen 6x14. Jeg valgte pastelfarver, både ensfarvede og mønstrede, men der kan foldes i andre farver og der kommer et helt andet udtryk.  Der behøver kun at være mønster på den ene side af papiret. Flip flappere foldes af kvadrater og mine var 8x8 cm. Jeg skar dem med min skæremaskine, hvilket letter arbejdet, men man kan sagtens klippe med en saks.Jeg fandt en svæveramme, hvor jeg synes formatet passede. Skar en tyk papplade i målene og smurte herefter et tyk lag lim på, som flip flapperene blev sat fast i. Jeg valgte rækker, men man kan jo også gå freestyle. Jeg planlagde ikke farverne men lod tilfældigheden råde, bortset fra at jeg sørgede for at der ikke var to ens ved siden af hinanden. Efter et par times tørring var billedet færdig og flip flapperne blev hvor de var, da jeg satte billedet på højkant.Jeg er forbavset over det tredimensionelle og lette udtryk billedet har. Jeg tror jeg vil forsøge mig men en anden farveskala ved lejlighed. Papir er et fantastisk materiale.

4 kommentarer:

 1. En total genial ide! Hvor ser det bare fedt ud :) og farverne er super fine ;)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak skal du have. Det blev lagt bedre end jeg havde forventet.

   Slet
 2. Hvor er det fiint, elsker alle de farver du har brugt :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak skal du have. Jeg synes også det er nogle skønne farver.

   Slet