lørdag den 2. maj 2015

Bygninger på Mandø.

På Mandø findes to markante bygninger. Kirken og Møllen. Enten den ene eller den anden, kan ses fra en stor del af øen. Begge dele er smukke og velholdte.

Mandø kirke er fra 1639 og er den tredje kirke på øen. De andre er taget af havet. Kirken har fire flotte skibsmodeller, bygget af mandøbeboere, der har sejlet med skibene. Prædikestolen kommer fra Ribe Hospitals Kirke og kom til kirken i 1828. Alterbilledet  forestiller Jesus, der fører en røver ind i Paradis. Den er en kopi af Joachim Skovgaards alterbillede fra 1890. Denne står i København. Det siges at gevirerne, der hænger i den ene side, er drevet i land på stranden på Mandø. Jeg synes, kirken er rigtig fin. Enkel og uprætentiøs med sine fine farver i lilla toner. Lyset var godt derinde og alle billeder inde i kirken er taget uden flash.
Meget praktisk, så har våbenhuset dør i begge sider, så der kan tages hensyn til hvilken vej, vinden blæser. På loftet siges at stå en ekstra kiste, hvis nu øen skulle være afskåret fra fastlandet i længere tid.Møllen er blevet restaureret for et anseligt beløb og stod færdig i 2008 og den fremstår rigtig flot. Den er et såkaldt hollandsk mølle. Hvert år i august afholdes marathon på Mandø. Man kan også løbe andre distancer og jeg fornemmer, det er en folkefest. Overskuddet fra løbet går til vedlighold af Møllen.  Jeg overvejer kraftigt at tilmelde mig en kvartmarathon, dvs lige omkring de 10 km.
Den første bygning, man ser når man kører igennem diget ved Låningsvejen er pt et sammenstyrtet hus. Det væltede første gang ved stormen i 1999 og efterfølgende har det vist været en kamp at få det bygget op igen, både tidsmæssigt og i forhold til nye storme. Sidst det brast, var da Bodil kom forbi. Der skal åbenbart ikke ligge et hus lige der.
På Mandø ligger moderne sommerhuse, side om side med gamle stråtækte bygninger, såsom kroen og typiske 60-70`er huse, som fx Brugsen og Klithus Mandø.


Det var det sidste indlæg fra min tur til Mandø. Jeg skal tilbage for, der er i sandhed meget at se på Mandø.

3 kommentarer:

 1. Sikke et skønt sted og smukke billeder :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have, AnneMette. Der er nemlig så skønt på Mandø.

   Slet
 2. En flok indavlede særlinge, ude i marsken !

  SvarSlet