tirsdag den 14. april 2015

Magnolia, malet med lys.


En sen aften fik jeg lyst til at male med lys på min magnoliabuket. At male med lys er en disciplin, som kan være svær, men den er interessant og udfordrende.Man kan få nogle rigtig fine resultater med ret simple midler, hvis man behersker teknikken.
Teknikken går i al sin enkelhed ud på at i et mørkt rum opstiller man sit emne, sætter kameraet på stativ, indstiller ISO på 100, blænden på ca. 22, mindre kan også bruges. Lukkertiden kan være på alt imellem 10 sek og uendelig, det der hedder bulb. Så griber man sit lys. Det kan være en lommelygte, en almindelig lampe med fatning, hvor lyskeglen evt er indsnævret. Objektet eller personen man maler på, skal være fuldstændig i ro, men fotografen til gengæld hele tiden skal være i bevægelse hele tiden. Ihvertfald så længe, du maler med dit lys. Pas på med ikke at rette lyskilden mod kameraet. Alt hvad der får lys, kommer med på billedet.
Hvis man googler male med lys, kommer der flere gode vejledninger. Jeg har fundet en video, hvor en fotograf på engelsk fortæller om de kunstneriske muligheder i light paintning. Hun er dygtig og så dygtig, tager det lang tid at blive, men sjovt er det.


Her kan du se mine forsøg med at male med lys på min magnoliabuket. Jeg kunne ikke beslutte mig for at om billederne skulle være sort/hvid eller farve. Derfor for I lidt af hvert. Det mest spændende ved at male med lys, er at ikke to billeder bliver ens. Kameraets indstillinger er de samme, men det er det, du gør, der giver forskelligheder.
Jeg har ikke prøvet det længe, men fik noget brugbart ud af min magnoliabuket, en hvid dug, mit sorte bord og en lommelygte. Jeg brugte al min energi på teknikken, så kompositionerne kunne godt have været lidt bedre. Det sværeste er at dosere lyset rigtigt på den hvide blomst i forhold til de mørke grene, bord og vase, men jeg synes blomster er taknemmelige at arbejde med. De kan arrangeres og bevæger sig jo ikke.
Hvis du har lyst, kan du se mine tidligere forsøg med at male med lys, lige her. Dengang var det hvide liljer, jeg malede på.
Bliver du bidt af at male med lys, så sæt tid af. Du bliver opslugt og der går nemt et par timer med det.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar