søndag den 25. januar 2015

" Derfor hopper jeg" en boganmeldelse”Når jeg hopper, er det som mine følelser flyver op mod himlen…….Når jeg hopper kan jeg også for alvor mærke de forskellige dele af min krop…… og så har jeg det rigtig, rigtig godt.”

Ordene er sagt af den 13 årige japanske dreng, Naoki Higashida. Han har en autismespektrumdiagnose og har store sproglige vanskeligheder. Han kommunikerer via en hjemmelavet alfabettavle og har med hjælp fra sin mor og lærer i 2007 skrevet en bog om, hvordan han, som autist oplever verden.

Bogen hedder ”Derfor hopper jeg”. Kapitlerne er spørgsmål og svar på det, vi med vores neurotypiske hjerner, undrer os over, når vi møder et menneske med en autismespektrumdiagnose.

Spørgsmål som

”Hvorfor stiller du de samme spørgsmål igen og igen”?
”Hvorfor taler I på den mærkelige måde”?
”Hvorfor undgår I øjenkontakt, når I taler”?
”Hvorfor er I så kræsne”?
”Hvorfor er I nærmest tvangsmæssigt optaget af visse ting”?


Naoki forsøger at svare på dem ud fra sine egne oplevelser og tanker, men også ud fra det, han kender fra andre autister. Nogle af svarene er ret overrumplende, andre logiske.

Det, der ramte mig mest, var det svar han gav, da han bliver spurgt om han har brug for visuel støtte. Han fortæller, han faktisk hellere vil have dagens program fortalt mundtligt eller skriftligt, da billeder kommer til at stå stærkt i hans hjerne og han derfor bliver så ulykkelig og frustreret, hvis tingene ikke forløber, som de er blevet præsenteret visuelt. Han anstrenger sig også alt for meget i forsøget på at gøre og være præcis som billederne på skemaet viser. Billeder er fine til at forklare hvordan og i hvilken rækkefølge han skal udføre en given opgave, mens et billede af et udflugstmål fx kan ødelægge turen for ham.
En anden ting, der ramte, var hans gentagne opfordringer til forældre, pædagoger og lærere om aldrig at give op. Kæmp med os og få os ikke til at føle, vi er til besvær. Det gør os kede af det, siger han.

Tankevækkende.

Nu er Naokis oplevelser og tanker sandsynligvis ikke ens for alle med en autismediagnose, ligesom han jo er vokset op i en anden kultur. Jeg synes dog bogen er vedkommende og rigtig god og havde derfor lyst til at dele den med Jer. Den beskriver de udfordringer mennesker med en autismediagnose kan have og ikke mindst os omkring dem.  Jeg tænker også mange af spørgsmålene er relevante for andre diagnoser, specielt dem, der involverer kommunikationsvanskeligheder. 

Læs den, også selv om du ikke kender et eller arbejder med et menneske med en autismespektrumdiagnose. 

” Derfor hopper jeg ” af Naoki Higashida, Rosinante 2014
Forord David Mitchell                                                                                  
Oversat af Marie Louise Valeur Jaques


1 kommentar:

  1. That is an extremely smart written article. I will be sure to bookmark it and return to learn extra of your useful information. Thank you for the post. I will certainly return.

    SvarSlet