lørdag den 15. februar 2014

Thailand, jeg glæder mig eller hvordan fotografen kan få moralske skrupler.

 
 

Årets store ferietur går til Thailand. Jeg glæder mig helt vildt meget. Vi har været i Thailand før for  5 år siden. Det var en fantastisk tur, og jeg er sikker på, at det bliver denne tur også. Dengang havde jeg ikke så meget forstand på at fotografere, men gjorde det bare og det kan jeg også godt se på billederne. Vi havde godt nok et spejlreflekskamera, men alt foregik på automatik. Denne gang glæder mig så meget til at eksperimentere, gå manuel og bruge alle objektiver og filtre. Stativet skal også med selv om det vejer 2.5 kg, men vil så gerne have gode aften/nat billeder. Jeg vil også så gerne eksperimenterer med lange lukketider, så der er ingen vej udenom.  Stativet skal med. Så må der mindre af noget andet med.

Vi skal bo et par dage i Bangkok, så med tog videre til Hua Hin hvor vi er i en lille uges tid.  Igen videre med nattog til Ao Nang, hvor vi også skal være i en lille uge, begge steder sydpå. Derefter retur med fly til Bangkok til et par dages overnatning inden det går hjemover.

Sidst vi var af sted tog jeg mange billeder af typiske turiststeder. Denne gang vil jeg "skyde thailiv, dagligdagsliv og mennesker. Der kommer jeg så i et lille dilemma med mig selv. Sidst, vi var derover, så vi en ganske ung pige med sit ganske lille barn sidde på en møgtrafikkeret gade i Bangkok. Hun sad der hver dag og tiggede. Der sad også en krigsveteran, der var frygtelig forbrændt i hele hovedet.  Jeg fotograferede hverken hende eller ham. Jeg havde lyst, men fik moralske skrupler. Jeg tror, jeg er nået dertil, at skulle noget lignende opstå, så spørger jeg. Får jeg ja, så gør jeg det, og giver efterfølgende en god skilling. Måske det så er nok for den dag, og den unge pige, krigsveteranen, den gamle dame osv. kan gå hjem og slippe for at sidde i trafikosen resten af dagen. Men jeg må erkende, de moralske skrupler spøger stadig. Kan jeg tillade mig at udstille deres fattigdom, bare for at jeg kan få et godt billede? Eller kan man sige at når alternativet måske er at sidde der længe for en ringe skilling elle få en god skilling for mit billede, så er det okay. Hmm. Hvad synes du?

Jeg vil også se om jeg ikke kan komme bag om thaiernes meget turistflinke facade og få nogle hverdagsbilleder i et privat hjem. Jeg håber.

Manden skal have sit go-pro videokamera med til fx at filme under vandet. Kunsten for os begge bliver en gang imellem at lægge det hele væk og virkelig se Thailand med de klareste øjne, være nærværende og ikke kun opleve gennem et kamera. Det bliver kunsten.

Jeg håber jeg kan finde balancen, når den tid kommer.
Lige nu glæder mig bare.

7 kommentarer:

  1. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

    SvarSlet
  2. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

    SvarSlet
  3. Åh, hvor jeg kender de overvejelser. Jeg fotograferer også, men har svært ved at finde ud af om det er i orden at fotografere andres nød - så jeg har desværre ikke svaret. Men jeg er gået glip af mange gode motiver, fordi jeg endte med at lade være. Men er i tvivl.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for din kommentar, Lillian. Det er svært at vide hvad, der er moralsk og etisk rigtigt. Måske er det noget med at lytte til ens mavefornemmelse. På den anden side, så talte de i Årets Mesterfotograf programmet om at komme ud af sin comfortzone og gøre det man synes er svært i forhold til at fotografere. Altså hvis man havde svært ved at spørge mennesker om man måtte fotograferer dem, så var det, det man skulle gøre. Jeg kan egentlig godt spørge, men så knalder jeg hurtigt et par billeder af og " stiller mig tilfreds", hvor det måske havde været okay for " modellen" at jeg tog mig tiden til at tage nogle ( bedre) billeder, som ydede dem og situation, mere retfærdighed.

      Slet
  4. Gør som du har tænkt - spørg og giv en skilling. Du udstiller ikke deres fattigdom, men viser virkeligheden som den er. Det gør journalister og TV folk hver dag - mon de spørger om lov altid?? God tur - jeg glæder mig til billederne.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for din kommentar, Lisbeth. Det med at journalister og tv hver dag " viser virkeligheden" var også med i mine tanker. Hvis jeg kigger verdens bedste fotos 2013 igennem, er der ikke mange, der viser glæde, fremgang og hvor er livet dejligt. Tværtimod er det fattigdom, nød, krig og elendighed, der har givet priser. Hmm, der er noget at tænke over.

      Slet
  5. Der er også kommet nogle kommentarer på facebook. Her var udmeldingen overvejende at de synes, jeg skulle lade være.
    Bla. denne kommentar:
    Jeg vil personlig ikke fotografere dem. Der er meget andet du kan fotografere som du ikke behøver at have skrupler over. Rigtig god tur

    Eller denne:
    Ja det er da virkelig et dilemma ..... Jeg tror ikke jeg ville fotograferer andres nød og elendighed, men nok en god ide at spørge og så gi' en skellig ..... Dilemmaet kan jo også være at tage billeder af tilsyneladende " almindelige menneskers hverdag for dem spørger man jo heller ikke, men ... måske er det bare sådan at være i det offentlige rum ???

    SvarSlet