fredag den 18. oktober 2013

Let´s chili



Der er mange chili i drivhuset i år, så jeg har søgt lidt rundt omkring og fundet forskellige måder, man kan konservere chili på. De to arter, jeg har, hører til de forholdsvis milde med styrke 1 for de gule og styrke 2 for de røde. Man måler også chili med scoville-scalaen. Scoville skalaen blev i 1912 opfundet af apotekeren Wilbur Scoville. Han lagde chilien i alkohol og  trak derved cansaicinen ( styrken) ud af chilien. Herefter kom han vand i i blandingen indtil stillingen ikke længere kunne smages. Tallet siger altså noget om. hvor meget styrken skulle fortyndes.


De sidste dage har jeg så syltet, tørret og puttet chili i fryseren.




Først rensede jeg alle chilierne. Jeg fjernede både frø og frøstol, som der er hvor chilien sidder fast på planten. Det gør chilien mindre stærk. Det sved i øjne, og jeg skal love for at næsen blev renset. I går, da jeg også havde fat i dem, havde jeg ikke handsker på, hvilket jeg blev mindet om senere på aftenen, da jeg kom til at slikke på fingrene. Af for den, hvor det sved og brændte. Så idag foregik al arbejdet med handsker på.


 Jeg puttede nogle i en fryseegnet beholder og så i fryseren med dem. Så kan jeg tage en op, når jeg skal bruge chili.


Dernæst puttede jeg nogle i en god olivenolie. Her er det meningen at chilierne skal op igen om en uges tid, når de har givet smag til olien.


Dernæst kogte jeg lage til tre forskellige syltede chilier. Lagen er den samme til alle tre.
 1 liter eddike, ( jeg brugte æbleddike), 300 gram sukker og en spiseske salt. Lagen koges op og hældes over chilierne, som ligger parat i skoldede glas eller flasker. Man kan også vente til lagen er kold, men så skal lagen forsegles med lidt olie og salt på toppen. Sukkermængden kan reduceres til blot 6-8 tsk fulde sukker til en mere sur lage.



Den første variant er en dessertvariant. Der har jeg puttet et par gule chilier,  lidt lakrissirup, en spiseskefuld revet chokolade, en vaniliestang og en skefuld moscavodsukker. Forestiller mig jeg vil bruge lidt finthakket chili og/eller noget af væsken til julens chokoladekonfekt og desserten. Jeg har tidligere lavet chokoladefugde med en strejf af chili og det var godt.


Den næste er en mere traditionel variant med hvidløg, laurbærblade og peber. Den vil jeg bruge til at spice en god steg op med.


Den sidste syltede chili er en julet variant. Heri er der kanel, stjerneanis og nelliker.
Det bliver spændende at se om de alle tre bliver, som jeg håber.


Så gik jeg i krig med at tørre chili. Først blev chilien skåret i små stykker, så tørreprocessen gik hurtigere.  De blev lagt på bagepapir og tørret  i ovnen ved 60-70 grader, indtil de var knastørre. Husk temperaturen skal over 50 grader, da der ellers kan dannes et stof, der hedder aflatoxin, og det er ikke så sundt. Tørringsprocessen tog det meste af dagen. 





Den tørret chili blendede jeg indtil det var blevet til pulver. Herefter kom det i små rør. Så kan vi drysse en smule i chili con carnen, på pizzaen eller i kødsaucen.
Håber du blev inspireret til forskellige måder at gemme dine chili på.
God fornøjelse.

Jeg har fundet inspiration her og her

3 kommentarer:

  1. Sikken rigdom. Dejligt at du havde overskudet til at få så meget godt ud af dine chilier. Nogle gange når man det bare ikke selv om man gerne ville.

    Du skal vide at din kommentar i dag betød rigtigt meget for mig. TAK fordi du gav dig tid til at skrive den.

    SvarSlet
  2. Hvor fandt du rørerne til opbevaring af chilipulveret? interesseret i disse...

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Jacob.
      Det er såmænd bare de rør, som vaniliestænger er i når man køber dem. De er i forskellige størrelser afhængig af mærket. Dem gemmer jeg altid, da de er meget anvendelige til mange ting pga af proppen. De ryger en tur i opvaskemaskinen, tørrer og bliver så gemt til senere brug.

      Slet