lørdag den 11. maj 2013

Vi har gemt kærligheden langt væk

En af mine Facebook venner linkede i går til en artikel, bragt i Information, den 7, maj 2013. Artiklen hedder " Vi har gemt kærligheden langt væk". og er skrevet af Frej Prahl, stud Bach, psych, far og medlem af SAMFO.

I indledningen skrives der
" Livets mening er ikke økonomisk vækst. Alligevel er det hele samfundets og de politiske partiers kongstanke, og er blevet livets bestemmelse. Desværre gør den ideologi os gradvist mere blinde for det, der virkelig betyder noget: kærligheden.

Artiklen beskriver det økonomiske og vækstprægede paradigme, som vi er underlagt i tiden og som fremmedgør os fra kærligheden. Alle livets forhold vurderes ud fra om de giver vækst. Som han skriver, vi måler os på om vi har vækst i karrieren, i muskler, i kondital, i bryster, i test, i antal "venner og "likes" på sociale medier. Alt skal kunne ses og måles.

Det økonomiske ideal er en forestilling om mennesket handlinger som rationelle, kyniske, egoistiske og frem for alt målbare. Kærligheden er lige det modsatte.  Det er på den baggrund at  Danmark har verdensrekorden i institutionalisering af børn.

Billedet er lånt fra artiklen i Information.

Han påpeger også andre af samfundets "svage" grupper som de ældre og de udviklingshæmmede gemmes væk og institutionaliseres, men spørger man fx de ældre og døende hvad der har betydet noget for dem, fremhæver de betydningen af at have haft nære, kærlige relationer til andre mennesker. Det er ikke den dyre bil eller andre materielle ting. Han taler også om moderskabet som kærlighedens arnested. Moderskabet er det eneste sted i samfundet, hvor man ikke søger personlig profit, siger en fransk psykoanalytiker, Marcel Gauchet.
De ældre fortæller noget om kærligheden, moderskabet udstråler den og de udviklingshæmmede åbner op for den, siger han.

Jeg håber du vil gå ind og læse artiklen, for den er virkelig tankevækkende. Den har fået mig til at researche lidt på kærlighed som et eksistentiel vilkår i alle livets forhold.  Mere om det en anden dag.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar