fredag den 24. maj 2013

ICDP og Langsommelighed.

 

Jeg er i eftermiddag hjemvendt fra Rebild Bakker, hvor jeg har deltaget i en konference i ICDP og langsommelighed. ICDP står for International Child Development Program og er et glimrende værktøj til at arbejde anerkendende og relation -og ressourceorienterende i pædagogisk arbejde.  Konferencen understregede vigtigheden i at have fokus på de ganske små mikroprocesser, som enhver relation er båret af. Disse er vi i stand til at mærke og se hvis vi er nærværende og nærvær er alt andet lige, noget, vi bedre opnår, hvis vi ikke har så travlt, men tager den med ro. Som Kierkegaard siger:

                                      Af alle latterligheder,
                                      er travlheden dog den allerlatterligste.

Der var fokus på neuroaffektiv udvikling, mentalisering, den positive atmosfære og på selv det ganske lille barns evne til at indgå i meningsfuldt samspil og samvær.
Der var ret kompetente foredragsholdere.
Susan Hart er en af de førende i Danmark inden for den neuroaffektive udviklingspsykologi og har efterhånden skrevet en del bøger om emnet. Du kan læse mere om Susan Hart her.


Colwyn Trewarthen talte om det lille barns evne til samspil og samvær. Han har skabt begrebet Joint Attention, som betyder det at have fælles følelsesmæssige samvær/samspil. Han viste imponerende videooptagelser, der viste hvordan selv prematurebabies evner at indgå i en ordløs musisk samspilsdans med sin omsorgsperson.
Du kan læse mere om Trewarthen her.

Jeg har selv arbejdet med ICDP i tre år, hvilket du kan læse lidt mere om her.

Comwell er placeret lige midt i Rold Skov og Rebild Bakker i et naturskønt område. Der blev  heldigvis også tid til at gå en tur med kameraet i den smukke natur.
Min nye læresætning kunne så passende være:

Vær klar.
Tænk klart.
Føl klart.
Drik klart.
Og sov så lige på det.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar