tirsdag den 16. april 2013

Nu, for helvede.


People of Berlin-
people of the World.
This is our moment
This is our time

En af mine yndlingsbeskæftigelser, er at gå rundt på biblioteket og lade mig friste af titler, bogomslag eller et forfatternavn. Med norske Heide Linde´s bog ( Rosinante 2012) Nu, for helvede, var det omslaget, jeg faldt for.

Bogen foregår i Kongsvinger, en søvnig forstad i Norge, på samme tid som Obama fik Nobels fredspris. Bogen er en mosaikfortælling. Vi følger fire hovedpersoner, som er vidt forskellige steder i sit liv og i forskellige sociale miljøer. Vi følger Terese, forstadskvinde og lærer, der venter sit trejde barn, Lydia, en midaldrende kvinde, der har dronning Sylvia som usynlig veninde, Jessica,  som står for at skulle giftes, og er kommet hjem for at holde en reception i barndomsbyen. Den sidste er tankpasseren Kevin med en passion for Metallica. Personerne er alle forbundne. Kevin har været kæreste med Jessica, hvis mor er Lydia, og Terese kender Jessica fra ungdomsåret.
Bogen foregår på een dag, med fortællinger fra de fire liv flettet ind.

Bogens omdrejningspunkt er, at Terese har fået en hel dag til sig selv. Manden har afleveret børnene og nu kan hun bruge dagen, som hun vil. Angsten for ikke at bruge dagen optimalt, gør hende nærmest handlingslammet og da manden så også ringer og fortæller at skorstensfejeren kommer, går hun nærmest i panik. Hun reflekterer over sit liv med hjælp fra en nabosøn, der prikker til hendes egen utilfredshed og begræde at hun aldrig fulgte sine egne drømme om at læse medievidenskab, men "blot" endte med at blive lærer, og følge manden på hans lægeturnus´er rundt i landet.

Tereses handlingslammende skræk for ikke at bruge sin dag bedst muligt, eller generelt sit liv bedst muligt og gribe de muligheder, vi bliver givet, gennemsyrer alle bogens skæbner. Tabte drømme og muligheder, liv der passerer, andres beslutninger, lappeløsninger osv. I modsætning hertil står politiassistenten, der er tilfreds med sit liv og som dagligt frydes over den fjernbetjente garageport og den hjemmegående kone, der tilfredsstiller hans behov. Men også han kommer til at reflektere over, at ikke lige fik købt det armbånd til konen eller den nye seng, som de ærlig talt har fortjent, endsige får sagt til konen hvor meget han sætter pris på hende. Han beslutter sig for at gøre det i morgen og ved I hvad? Jeg tror faktisk han får det gjort. :-) Det efterlader håb for handling.

Bogen er underholdende, men maner også til eftertænksomhed og refleksion. Forfatteren kan sit håndværk og skifter fx sprog og tone alt efter, hvem der er i fokus og der er mange gode sætninger med referencer til både Metallica, tidens trends, og Obama.  Bogen er på knap 400 sider. Det kan lyde af meget, men sproget er underholdende og der et godt flow i historien, og jeg oplevede ikke bogen som langtrukken.
Jeg synes omslaget er genialt, Nu, for helvede, broderet med korsting, et håndværk, der i hvert fald tager tid.

Du skal læse Nu, for helvede, hvis du kan lide en underholdende bog med bidi, sprolige lækkerier og indblik i en nutidig hverdag.

And change cannot happen if we go back to the way things were,
It can´t happen without you,
without a new spirit of
sacrifice

 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar