tirsdag den 26. februar 2013

Tirpitz, tyske krigsefterladenskaber.

 
Da vi var i sommerhus ved Blåvand, besøgte vi Tirpitz, en gammel tysk bunker, som den tyske besættelsesmagt aldrig nåede at bygge færdig. Tirpitz var en del af Hitlers store projekt, Atlantvolden. Stillingen her var en tung kanonstilling, der skulle beskytte indsejlingen til Esbjerg Havn med to gange to dobbelte 38 cm skibskanoner med en rækkevidde på op til 55 kilometer. Kanonrørerne var op til 19.65 cm lange og skulle placeres i kanonbrønden i midten af anlægget. Byggeriet blev påbegyndt så sent som i 1944, og skulle have været operationsklar i sep 1945, men da var krigen jo som bekendt slut. De lange kanonrør nåede endda aldrig til Blåvand, da de var så tunge at broen over Varde Å ikke kunne bære dem.
 
 
 
  
 
Man kan komme ned i bunkeren. Efter gentagne gange at være forsøgt bortsprængt, er bunkeren ikke i så god stand, men spændende alligevel. Den overdækkede kanonbrønd bliver indimellem brugt til kunstudstillinger. Bl.a er den store smukke kuppel resultatet af en sådan udstilling. Da vi var der, var der en plancheudstilling med historien bag bunkeren.
 
 

 
Bunkeren ligger syd for Blåvand i et smukt klitlandskab på Tane Hedevej og med vue ud over havet. Lige overfor bunkeren kan man følge en afmærket sti på fire km, og få sig en dejlig naturoplevelse oveni.
 

 
Bunkeren har praktisk talt åbent året rundt fra 10-16, bortset fra enkelte dage. Vi fik at vide, der er planer om at samle fire forskellige museum i et nyt byggeri rundt omkring bunkeren. Dette skal stå færdigt i 2014. Vi så tegningerne, og det ser bestemt spændennde ud. Du kan læse mere om Tirpitz her, hvor du også kan se entrépriser osv.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar