søndag den 17. februar 2013

Keramikperlerne.


For et stykke tid siden blev jeg færdig med denne perle af en bog. Keramikperlerne fra 2009, udgivet på Lohses forlag. Den er skrevet af Bodil Sangill. Hun er en nordjydsk forfatter fra Vendsyssel med rødderne solidt plantet i den kristne muld. Den muld, der får næstekærligheden til at gro. Hun er oprindelig uddannnet børnehavepædagog, men blev i 2004 forfatter på fuld tid.

Hendes baggrund fornemmes tydeligt i bogen. Bogen handler om en skolelærer, Bente, der nærmer sig efterlønsalderen. Hun har for et godt stykke tid siden mistet sin mand og datter i en bilulykke. Datteren efterlod sig mand og barnebarnet, Julie, som besøger sin mormor en sidste gang inden hun rejser til USA med sin far. I den forbindelse har barnebarnet fundet en æske med fine keramikperler. Perlerne sættter minderne i gang hos Bente. Hun er nu inde i en periode i sit liv, hvor tiden maner til eftertanke og hun tager orlov for at tænke. Med baggrund i keramikperlernes historier, beslutter hun sig for skrive familiekrøniken i et forsøg på dels selv at lære kvinderne i famlien at kende, men også for at videregive historien til sit barnebarn.

Sideløbende følger vi Bente, opdager hendes kærlighed til dyr og natur ligesom vi også får indblik i det persongalleri, der findes i en by i udkantsdanmark.

Bogen har et på en gang poetisk og dagligt sprog og tone. Jeg fornemmer en lærer, der udøver anerkendende undervisning og kæmper for de stille eksistenser.
" Børn er da ikke kun på vej til at blive noget; de er noget" er et sætning, jeg husker, som vidner om et livssyn, der er nærværende og kærligt.

I et forsøg på at undervise i næstekærlighed, pakker hun bl.a også en fem-krone ind i gul og brun celofan og spørger børnene om den stadig ikke er fem kroner værd. 
Den slags "perler" er der mange af i bogen. Den runder også flygtningenes livsvilkår i Danmark.

Bogen er klart anbefalelsesværdig, hvis du er til krøniker, kvinders historie og til en stille poetisk beretning, om et til tider svært liv.

Ud over voksenbøger, skriver Bodil også børnebøger, bl.a en serie, der hedder Bo og Bettina.
Du kan læse mere om Bodil Sangill her.  Jeg skal ihvertfald have fat i bogen Gribbe dræber ikke og Noget at tygge på.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar