søndag den 14. oktober 2012

Hejlsminde Nor og en gammel banestrækning.


Efter en lang arbejdsuge, som også inkluderede en arbejdslørdag, så trængte jeg i den grad til frisk luft og lidt motion. Det resulterede i en gåtur langs den gamle Kolding Sydjernbane som gik fra Kolding til Hejlsminde. Dvs, vi vidste ikke, det var en gammel banestrækning, men navnet banedæmningen, et stiforløb, der godt kunne ligne, samt en stationsbygning, gav løfter om at det kunne være således. Og ganske rigtigt. I 1911 blev banen taget i brug og blev blandt andet brugt til at fragt roer og folk til folkemøderne på Skamlingsbanken, som ikke ligger så langt derfra.Efter krigen var der ikke længere økonomi til at holde banen kørende og den blev nedlagt i 1948.

Langs den første del af stien ligger der en blanding af helårshuse og fritidshuse samt ovenstående som vi tror, er den gamle stationsbygning. De gamle arkitektoniske træk er ikke helt bevaret, men de anes, på bl.a buerne over vinduerne.

Den inderste del af Hejlsminde kaldes Noret og det er her stien går. Noret har status af vildtreservat, som også omfatter en del af Hejlsmindebugten øst for havnen. Noret har stor værdi for mange trækfugle og derfor har Skov- og Naturstyrelsen også ønsket at bevare det som reservat. Først kommer vadefuglene som f.eks. viber, hjejle, og derefter kommer svømmeænderne og senere dykænderne. Om vinteren kan man opleve både bjergænder, gråænder, hvinænder, pibeænder, troldænder, grågæs og knopsvaner. I mindre flokke træffes også sangsvane, hjejle, ryler, og flere andearter inklusiv stor skallesluger.


Vi så da også en del fugle, måger osv, så kan glimrende forestille mig, det kan være et slaraffenland for fuglekiggere. Jeg har ikke en fjer forstand på fugle, men synes det var et fint sted, som kan anbefales.

Det så ud til området er velbesøgt og der er da også en del sommerhuse, en velbesøgt campingplads og et feriecenter.


Jeg plukkede lidt slåen, som jeg tænker skal bruges til en alkoholisk slåendrik, mere om det senere.

2 kommentarer:

  1. Super fedt det sidste fuglebillede af mågerne på broen!

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak skal du have. Tog rigtig mange billeder med forskellige indstillinger, så dejligt at du synes det her er godt.

      Slet