fredag den 1. juni 2012

Mord på Sostrup Slot.


På vej hjem fra Grenå kørte vi forbi Sostrup Slot. Stedet spiller en stor rolle i Elsebeth Egholms bog. Det er her det først mord begås, og det er her hovedpersonen Peter arbejder med at restaurere bygningerne. Slottet er i dag et refugium og kloster for Cistercienserordenen og hedder Maria Hjerte Abbedi.  Peter bliver under arbejdet gode venner med søster Beatrice og Melissa, en ung pige, som har søgt tilflugt i klostret. Det viser sig, da Peter undersøger Mellisas baggrund, at hun har en militant, ivrig samfundsdebatør og blogger som mor, og moderens fortid får konsekvenser for Melissa og en række andre unge mennesker.Cistercienserordenen kom til Danmark i 1144 ved ærkebiskop Eskils hjælp. Ordenen er kendt for sin tonekunst, arkitektur og landbrudsudviklere.  I Danmark har Maria Hjerte Abbedi fået en hård medfart de seneste år. Det kan du læse om her.
her og her og her. Så kan I selv sortere i oplysninger.

Sostrup Slotspark er åben for publikum og der er vist enkelte rundvisninger. Slottet er fra 1300 tallet og har haft en omtumlet tilværelse. Det var i mange år i familien Skeels eje. I perioder har slottet tilhørt staten ligesom jeg har fundet oplysninger om, at det har skiftet hænder som betaling for en spillegæld. I 1946 blev det brugt som flygtningelejr.


Parken er fredfyldt og dejlig grøn, ikke slikket, men heller ikke i forfald. Jeg blev lidt grebet af stemningen og kan godt forstå Elsebeth Egholm er fascineret af stedet og har brugt det som location til sin bog.

I bogen fremstilles nonnerne sympatisk og beskrivelserne af slottet og omgivelserne fremstår ret malende og livagtige. Kommer du forbi disse kanter, er det bestemt et besøg værd. På en eller anden måde er jeg glad for, jeg ikke kendte historierne og de sager, der verserer om Maria Hjerte Abbedi, for det havde nok farvet min oplevelse. Endelig skal vi jo huske på, at sagerne ikke, så vidt jeg kan finde, er afgjort endnu.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar