torsdag den 12. januar 2012

Nye ord.


Jeg er altid inde og tjekke, hvilke nye ord Dansk Sprognævn mener, er kommet frem i det forgange år. Fx et ord som "fithed", først anvendt i et interview af vores fodboldlandstræner Morten Olsen. Han udtalte sig om formen hos de danske spillere. Hvad mener du om ord som "facebookdepression, der betyder følelse af ensomhed forårsaget af manglende social kontakt på facebook. Eller grønsagscoach, som er en person, der hjælper med at sammensætte kosten, så man får spist tilstrækkligt med frugt og grønt.
Et ord som "ungebombe" signalerer krise. Det betyder det fænomen at et stigende antal unge har dårlige fremtidsudsigter. For nogle år siden skulle den yngste søn skrive en stil om unges sprogbrug. Jeg foreslog, titlen skulle være Unges voldbrug af sproget. Han mente dengang, det var dybt godnat at skrive sådan en titel, men nu er det at sætte "vold" foran ord for at forstærke betydningen ganske almindeligt. Tænk på vold-æde, vold-læse, og altså også vold-brug.

Kig ind på Dansk Sprognævns hjemmeside. Den er interessant at gå på opdagelse i. Du kan også selv foreslå nye ord og læse deres nyhedsbreve.

Danmarks Radio har i forbindelse med tv-serien Krøniken lavet en side, hvor du kan se nye ord gennem tiderne.  Prøv at se, om du kan finde dit fødselsår og fremefter og se hvilke ord, der kommer frem. Ordene fortæller en kulturel historie, som man kan relatere sit eget liv til. Skal du skrive en tale, er det også sjovt at bruge nogle af disse ord, fx i forbindelse med en konfirmation eller en rund fødselsdag.

Du kan se Årest ord 2011 her.http://dsn.dk/nyt/nyheder/2011/Nye%20ord%202011%20DSN.pdf.

Dansk Sprognævns hjemmesider finder du her: http://www.dsn.dk/

Dr: http://www.dr.dk
søg på kroeniken.

God fornøjelse med ordnørderiet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar